Riksdagen och regeringen Sjukvård och landstinget Kommunen Arbetsförmedlingen Socialtjänsten Försäkringskassan Skatteverket CSN Skola och förskola Polis och rättsväsen


Riksdagen och regeringen

Det är Sveriges riksdag som bestämmer vilka lagar som ska gälla i Sverige. Var fjärde år väljer folket i Sverige vilka som ska sitta i riksdagen. Det finns 349 platser i riksdagen. Platserna delas upp på de partier som får mer än 4 % av rösterna vid riksdagsvalet. Riksdagen leds av en talman. Riksdagen är i Stockholm.
Regeringen är de som ser till att det som beslutas genomförs. De har den verkställande makten i Sverige. Oftast är det det parti som fått flest röster i riksdagsvalet som bildar regering. Regeringen leds av statsministern. 2014 blev Stefan Löfven statsminister.

Vill du läsa mer om riksdagen kan du gå in på www.riksdagen.se.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Sjukvård och Landstinget

I Sverige är det Landstingen/Regioner som tar hand om sjukvården. Blir du sjuk är det din närmaste vårdcentral du kontaktar. Då kan du ringa till Sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Där hjälper de dig. Du kan även gå in på www.1177.se och söka efter din vårdcentral. Om du råkar ut för en akut sjukdom eller olycka ringer du till 112.

Landstingen/Regioner styrs av politiker. Var fjärde år är det val till Landstinget. Du röstar samtidigt som du röstar till riksdag och kommun.

Källa: 1177/Vårdcentralen Mjölby


Kommunen

I Sverige finns det 290 kommuner. Kommunen har ansvar för skola, förskola, äldrevård, renhållning, räddningstjänst, socialtjänst och vatten och avlopp. En kommun kan även ha andra uppdrag, som t.ex. driva en simhall, bibliotek eller hyra ut bostäder. Kommunen tar in skatter för att betala sin verksamhet. Det är politiker som bestämmer i kommunen. Politikerna väljs var fjärde år. Du röstar samtidigt som du röstar till riksdag och landsting/region. Politikerna som bestämmer sitter i kommunfullmäktige. Det är kommunstyrelsen som ser till att det som beslutas i kommunfullmäktige genomförs.

Adresslista - alla kommuner

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en statlig förvaltning. Arbetsförmedlingens uppdrag är:

- att sammanföra de som söker jobb med arbetsgivare
- prioritera de som är långt från arbetsmarknaden
- öka antalet människor som arbetar

Arbetsförmedlingens ska inte ordna jobb till människor utan vara en länk mellan arbetsgivare och arbetssökanden. Arbetsförmedlingen kan även ge anställningsstöd till arbetsgivare för att enklare få människor att börja jobba.

På Arbetsförmedlingens hemsida kan människor hitta lediga jobb. Den sidan hittar du på www.amv.se.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Socialtjänsten

Socialtjänsten är en kommunal förvaltning. Socialtjänsten har till uppgift att ansvara för vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg. Det är enligt lag varje kommun som ansvarar för att de som bor i kommunen har denna service. Om en person får svårt ekonomiskt kan socialtjänsten hjälpa till med pengar. Det kallas för försörjningsstöd. Asylsökanden kan inte få försörjningsstöd. Personer med uppehållstillstånd har rätt att söka försörjningsstöd.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Försäkringskassan

Försäkringskassan är en statlig myndighet som ansvarar för delar av den offentliga ekonomiska tryggheten i Sverige. Denna trygghet brukar kallas för socialförsäkringar. Det är försäkringar som vi i Sverige betalar med våra skattepengar. Försäkringarna kan betala ut pengar till dig om du t.ex. är sjuk, får barn eller behöver hjälp ekonomiskt med din bostad. Det är försäkringskassan som ansvarar för utbetalningen av barnbidraget. Försäkringskassan har hand om etableringsersättningen för nyanlända flyktingar.

Du kan läsa mer om Försäkringskassan på www.forsakringskassan.se.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


CSN

CSN är en statlig myndighet som ansvarar för finansiering av studier. I Sverige ska alla få möjligheten att få ekonomiskt stöd för att kunna studera. Var du bor i Sverige, om du är rik eller fattig eller om du har en funktionsnedsättning ska inte hindra dig att studera. Du kan få studiestöd om du studerar på gymnasieskola, komvux, folkhögskola, högskola eller universitet. Det kallas för studiemedel. Det betalar du inte tillbaka till staten. Vill du ta studielån måste du betala tillbaka det när du börjar arbeta. CSN ansvarar för utbetalningar av studiestöd och för återbetalning av studielån.
Du som kommit som flykting till Sverige och omfattas av flyktingmottagandet eller etableringsförordningen kan få låna pengar av CSN för att köpa saker till ditt hem, exempelvis möbler och porslin.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Skatteverket

Skatteverket är en statlig myndighet. Skatteverket ansvarar för allt som har med skatter att göra. De ser till att personer och företag betalar rätt skatt. Varje år berättar du för Skatteverket vad du har tjänat under året (deklarerar). Skatteverket räknar sedan ut om du ska få tillbaka pengar eller om du ska betala mer pengar.
Skatteverket har även hand om personbevis och id-kort.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Skola och förskola

I Sverige ansvarar kommunen för förskola, förskoleklass, grundskola och gymnasium. Universitet och högskolor ansvarar oftast staten för.

Förskola:
Barn mellan 1-5 år är på förskola när föräldrarna jobbar. Förskola kallas ibland för dagis. Är föräldrarna arbetslösa eller föräldralediga har barnet rätt att vara 15 timmar i veckan på förskolan. Förskolan har förutom barnomsorg även en pedagogisk uppgift.
Förskoleklass:
Barn som är 6 år går i förskoleklass. Förskoleklass är frivillig, men de flesta barn i Sverige går i förskoleklass.
Grundskola:
Grundskolan består av klass 1 till klass 9. Eleverna börjar grundskolan det året de fyller 7 år. Grundskola är obligatorisk. Grundskolan styrs av skollagen och läroplanen (LGR11). I läroplanen står det vilka ämnen som skolan ska undervisa i och vad som krävs för olika betyg. I Sverige får eleverna betyg från och med klass 6.
Gymnasieskola:
Efter grundskolan kan eleverna välja att studera på gymnasieskolan. Den är frivillig, men utan gymnasieutbildning är det svårt att få jobb i Sverige. Några gymnasieutbildningar är till för att förbereda dig för universitetet. Andra gymnasieutbildningar är till för att lära dig ett yrke. Gymnasieskolan styrs av läroplanen (GY2011).
Universitet och högskola:
Efter gymnasieskolan kan du studera på universitet eller högskola. I Sverige finns det 31 universitet och högskolor.

Källa: Omskrivet efter Wikipedia


Polis och rättsväsen

Polisen ska enligt lagen arbeta för att "upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp". Om du ser någon som gör ett brott kan du ringa till 112. Är det ett ärende som inte är bråttom kan du ringa 114 14. Det är polisen som ordnar med pass. Du kan läsa mer om Polisen på www.polisen.se.
När någon gjort ett brott kan det prövas i en domstol. Det är domstolen som bestämmer vilket straff den som gjort brottet ska få. En domstol har även hand om annat än brott, t.ex. adoption, vissa namnbyten eller skilsmässor. Domstolen i Sverige består av tingsrätten, hovrätten och högsta domstolen.
Källa: Omskrivet efter Wikipedia
Samhället